Showing posts with label Makaut(WBUT). Show all posts
Showing posts with label Makaut(WBUT). Show all posts

Saturday, 13 March 2021

7th Sem Electrical Engineering All Subject Previous Year Paper Download In PDF

DOWNLOAD ALL 7TH SEM ELECTRICAL ENGINEERING PREVIOUS  YEAR PAPER IN PDF👈

WBUT(MAKAUT) 7th Sem Electrical Engineering All Paper Download


👉Electric drive

👉Utilization of Electric power

👉Power system-III

👉Renewable & Nonconventional Energy

👉Computer Network



Best of Luck 👍
I hope u like this..🙏
please drop your comment 💬




Sunday, 7 March 2021

5th Sem Electrical Engineering All Subject Previous Year Paper Download In PDF

DOWNLOAD ALL 5TH SEM ELECTRICAL ENGINEERING PREVIOUS  YEAR PAPER IN PDF

5th Sem Electrical Engineering

👉ECONOMIC FOR ENGINEERING
👉ELECTRICAL MACHINE-II
👉POWER SYSTEM-I
👉CONTROL SYSTEM-I
👉DATA STRUCTURE & ALGORITHM
👉MICROPROCESSOR AND MICROCONTROLLERS








ECONOMICS FOR ENGINEERING Previous Year Paper-5th Sem Electrical Engineering Makaut(WBUT)

ECONOMICS FOR ENGINEERING

QUESTION 2014

(Multiple Choice Type Question)

1) Which of the following statements is correct?

a) engineering economics provides a set of methods by which economic worth of alternatives can be compared

b) engineering economics never takes into account non-commercial considerations

c) engineering economics does not take into consideration tax liabilities of the firm

d) engineering economics is not applicable in the case of public sector undertakings

Ans-A

ii) The Opportunity Cost of a good is

a) the time lost in finding it

b) the quantity of other goods sacrificed to another unit of that good

c) the expenditure on the good

d) the loss of interest in using saving

Ans-B

iii) Return of shareholders' fund is determined by which of the following formula?

a) net profit after tax I shareholders' fund b) net profit after ux I shareholders' equity

c) net profit before I shareholders' fund d) net profit before tax I shareholders' equity

Ans-A

iv) Margin of safety is equal to

a) actual sales minus BEP sales      b)BEP sales minus Actual sales

c) actual sales minus Actual cost    d)none of these

Ans-A

v) Patent is an example of

a) current asset        b)fixed asset

c) fictitious asset   d)intangible asset

Ans-D

vi) The value of the Power-Sizing Exponent (E) indicates Diseconomies of Scale when

a) 0<=E<1b) E > I c) E < 0 d) E = l

Ans-B

vii) If A and B are two mutually non-exclusive events, then P (A or B) is

a)P(A) x P(B)    b)P(A)+P(B)

c) P(A)+P(B)-P(A)P(B) d)P(A)P(B)-P(A)-P(B)

Ans-B

viii) Current Ratio is the ratio of

a) Current Assent by Current Liabilities b) Current Liabilities by Current Asset

d) Current Capital by Current Liabilities c) Current Capital by Current Asset

Ans-A

9) In decision-making risk is measured by

a) expectation b) mean  c) variance d) median

Ans-C

ECONOMICS FOR ENGINEERING

QUESTION 2015

(Multiple Choice Type Question)

1)Contribution margin is the

a) excess of sale price over variable costs

b) excess of sale price over fixed costs

c) excess of sale price over both variable and fixed costs

d) none of these

Ans-A

2) The firm's decision to invest its funds in fixed and long term assets is known as

a) Assets Planning b) Capital Budgeting

c) Long Term Budgeting d) Short Term Budgeting

Ans-B

3) Which of the following balance appears on the debit side of the Trial Balance?

a) A loss b) An expenditure c) An Asset d) All of these

Ans-D

4) In Double Entry System of Book Keeping every business transaction affects

a) two accounts b) two sides of same account

c) the same account on two different dates d) all of these

5) In this method we start with the higher rate of depreciation in the first year of the life of the assets ad reduce this rate in succeeding periods till its year of salvage.

a) Straight line method b) Reducing balance method

c) Sum of the years digit method d) Sinking fund method

Ans-C

6) Annualized capital recovery cost is defined as

a) C (A/P, i, n ) + S (A/F, i, n)

c) -C(A/P, i, n) + S(A/F, i, n)

b) -C(A/P, i, n)+ S(A/F, i,n)

d) C(A/P, i, n) -S(A/F, i,n)

Ans-D

7) A numerical description of the outcome of an experiment is called a

a) Descriptive statistic b) Probability Function

c) Variance d) Random Variable

Ans-B

8)The example of Replacement problem is

a) Obsolescene b)Deplection

c) Deterioration due to aging d) All of these

Ans-D

9) What is the full form of PVIF?

a) Present Value income Factor b)Present value interest Factor

c) Profit Value income Factor d) None of these

Ans-B

10) If actual sales are Rs. 40,000 and SEP sales are Rs. 30,000, the Margin of Safety is Rs

a) 70,000 b) 10,000 c) 1,40,000 d) 15,000

Ans-B

11) FVIF5%3 =

a) 1.050 b) 1.103 c) 1.158 d) 1.216

Ans-C

12) In Replacement Analysis, the existing asset which is considered for replaceme nt is called__________asset.

a) challenger b) striker c) winger d) defender

Ans-D

                                                    ECONOMICS FOR ENGINEERING

QUESTION 2016

(Multiple Choice Type Question)

1)Accounting Equation is

a) Capital= Assets - Liabilities

c) Assets = Capital - Liabilities

b) Liabilities - Capital - Assest

d) none of these

Ans-A

2)A person if deposits Rs 50,000 in a bank at an interest of 10% compounded annually, then future value at the end of 5 years will be

a) 60,525 b) 70,525 C) 85,525 d)90,525

Ans-A

3)If in a power sizing model the power sizing index is greater than 1, then

a)Per unit price increases with increase with increase in quantity

b)Per unit price decreases with increase with increase in quantity

c)Per unit price remains with increase with increase in quantity

d)Per unit price remains with increase with decrease in quantity

Ans-A

4) If A and B are two independent events then it can be expressed as

a) P(AUB) b) P(AxB) c)P(A)xP(B) d) none of these

Ans-C

5) Which are the determinants of economic life of an asset?

a) Capital recovery cost b) Average operating and maintenance cost

c) Sum of capital recovery cost d) all of these

Ans-D

6) What is the relation between the slopes of Total Cost (TC) and Total Revenue (TR) cu rves?

a) Slope of TR> Slope of TC b) Slope of TR< Slope of TC

c) Slope of TR = Slope of TC  d) No fixed relation

Ans-D

7) A portion of the learning curve is

a) Parallel to y axis b) Parallel to x axis

c) Cuts the x axis d) Cuts the y axis

Ans-C

8) If the inflation rate is 6% per year and the market interest rate is known to be 15% per year,

what is the implied real interest rate in this inflationary economy?

a) 11.45% b) 9.00% c) 8.49% d) 8%

Ans-C

9) Sunk cost is

a) Original investment + depreciation - repairing expenses

b) Original investment- depreciation+ repairing expenses

c) Original investment + depreciation + repairing expenses

d) Original investment - depreciation - repairing expenses

Ans-C

10) Which of the following is not applicable to bottom-up approach to cost estimation?

a) The project under consideration is considered at the highest aggregate level

b) The project under consideration is split into smaller parts and their respective components are identified

c) Cost estimates are made for each component of each small part and added up

d) Cost estimates are made for each component of each part of the project and are added up to arrive at the total

Ans-A

11) A deposit of Rs. 1, 1O,000 was made for 31 days. The net interest after deducting 20 

withholding tax is Rs. 890.36. Find the rate of return annually.

a) 12.25 b) 12.75 c) 11.75 d) 11.95

ANS-D

12) If Index Number for a certain period is equal to 100, then

a) Price are increasing b) Prices are decreasing

c) Prices remain constant d) Change in price cannot be predicted

Ans-C


ECONOMICS FOR ENGINEERING

QUESTION 2017

(Multiple Choice Type Question)

1) Cost reflected in accounting system only 1s called

a) Cash cost b) Overhead cost c) Book cost d) Direct cost

Ans-C

2) The opportunity cost of a good is

a) the time lost in finding it

b) the quantity of other goods sacrificed to the another unit of that good

c) the expenditure on the good

d) the loss of interest in using saving

Ans-B

3) Which one is the right Accounting Equation?

a) Assets - Liabilities = Capital

c) Assets + Capital = Liabilities

b) Assets + Liabilities - Capital

d) None of these

Ans-A

4) Inflation makes

a) future rupees less valuable than present rupees

b) future rupees more valuable than present rupees

c) future rupees equal to present rupees

d) none of these

Ans-A

5) If A and B are two independent events then P (A and 8) 1s

a) P(A)xP(B) b)P(A)+P(B) c)P(A)/P(B) d) P(A)-P(B)

Ans-A

6) To compute the construction cost per square foot of a building

a) per unit model will be used b) segmenting model wi11 be used

c) learning curve estimation process will be used d) none of these

Ans-A

7) Which one 1s fixed cost?

a) Oeprec1at1on of fixed assets

c) Cost of advertising

b) Excise duty

d) Sales tax

ANs-C

8) Which one of the following is helpful for measuring inflation?

a) Learning curve b) Segmentation model

c) Consumer price index d) MARR (Minimum Attractive Rate of Return)

Ans-C

9) In a decision tree arrows coming out of which node have probabilities?

a) Decision node b) Random node

c) Both (a) and (b) d) None of these

Ans-D

10) The present worth of an alternative is 0. What do we know about the value of the future worth?

a) FW <0 b) FW =0 c) FW >0

d) Cannot be determined without cash flows

Ans-B

11) If the inflation rate is 6% per year and the market interest rate is known to be 15% per year,

what is the implied real interest rate in this inflationary economy?

a) 11.45% b) 9.00 % c) 8.49% d) 8%

Ans-C

12) A machine worth Rs. 1,00,000 is purchased by paying Rs. 20,000 down payment and 12

monthly installments of Rs. 8,000 each. The book cost at the time of purchase is

a) Rs 1,00,000 b) Rs. 8,000 c) Rs. 80,000 d) Rs 12.000

Ans-A


ECONOMICS FOR ENGINEERING

QUESTION 2018

(Multiple Choice Type Question)


1)What is true the relationship between AC and MC?

a)AC cuts MC from below b) MC cuts AC from below

c) MC, and AC do no cut each other d) AC equals MC when AC is at its maximum

Ans-B

2) If Current Ratio is 2.2 and Current Liabilities is Rs 80,000 then the amount of current asset will be

a)Rs. 1,76,000 b)Rs. 1,34,000 c)Rs. 1,60000 d)Rs.1,72,000

Ans-A

3) In replacement analysis is old machines are known as

a) Defender b) Challenger c) Both (a) and (b) d) None of these

Ans-A

4) At Break-even point

a) Total revenue= Total Cost

c) Total revenue= Total Vanable Cost

b) Total revenue = Total Fixed Cost

d) All of the above

Ans-A

5) Demand-pull 1nflation may be caused by

a) An increase in costs 

b) A reduction in government spending

c) A reduction in interest rates

d) An outward shift in aggregate supply

Ans-C

6) Goodwill 1s a

a) Fixed asset b) Current asset

c)Fictitious assest d)Wasting assest

Ans-A

7) A large angle of incidence indicates

a) A low rate of profit

b) high rate of profit

c)No profit,no loss

d) None of the above

Ans-B

8) A card is drawn from a deck of 52 cards. Find the probability that it is either a red king or a black queen.

a) 2/13 b) 1/13 c) 5/13 d) 8/13

Ans-B

9) IRR stands for the rate of return for which

a)NPV=O b)NPV=l c)NPV=-1 d) NPV 1s maximum

Ans-A

10) The present value of 1 to be received after 3 years compounded annually at 10%

a) 0.909 b) 0.826 c) 0.751 d) None of these

Ans-C

11) A uniform series of payment occurring at equal interval of time 1s called ____

a) Annuity b) Amortization c) Depreciation d) Bond

Ans-A

12) The following value(s) of the Power-Sizing Exponent (E) indicates Economies of scale

a) 0 < E <I b) E > 1 c) E = 0 d) E 1

Ans-A

Electrical Machine-II Previous Year solved Paper Makaut-(wbut) 5th sem Electrical Engineering-

Makaut-(wbut) 5th sem Electrical Engineering

Electrical Machine-II

Question-2009

MCQ

i)In a double Revolving field Theory ,The slip of the forward motor is S, then the slip of the backward motor is

a) 2S b) S

c) 2–S d) S–2.

Ans-(c)

ii) In a shaded pole motor, shading coils are used to

a) Reduce winding losses

b) Reduce friction losses

c) Produce rotating magnitic field

d) Protect against sparking.

Ans-(c)

iii) A universal motor is one which has

a) constant speed

b) constant output

c) capability of operating both on a.c. and d.c. with comparable performance

d) maximum efficiency.

Ans-(c)

iv) The maximum possible speed at which an alternator can be driven to generate 50 Hz and 4000 V is

a) 4000 r.p.m. b) 3600 r.p.m.

c) 3000 r.p.m. d) 1500 r.p.m.

Ans-(c)

v) The direction of rotation of single-phase induction motor can be reversed by

a) reversing the leads of the main winding 

b) reversing the leads of the auxilliary winding

c) reversing the supply leads

d) either (a) or (b).

Ans-(d)

vi) A capacitor start and capacitor run induction motor is supplied from

a) single-phase supply  b) 2-phase supply

c) 3-phase supply d) none of these.

Ans-(a)

vii) The electrical angle, β between adjacent slots in  a 4-pole alternation with 36 slots is in electrial degree

a) 9˚ b) 10˚

c) 20˚ d) 90˚.

Ans-(a)

viii) Which of the following motors will give relatively high starting torque.

a) capacitor start motor b) capacitor run motor

c) split phase motor  d) shaded pole motor.

Ans-(a)

ix) In single-phase repulsion motor, power factor is

a) always leading  b) always unit

c) always lagging  d) none of these.

Ans-

x) Induction generator runs at

a) supersynchronous speed

b) sub-synchronous speed

c) synchronous speed

d) none of these.

Ans-(a)

xi) When the synchronous motor runs at synchronous speed, the voltage induced in the damper winding is

a) maximum  b) minimum

c) zero d) none of these.

Ans-(c)

Electrical Machine-II

Question-2010

MCQ

1)In  an  alternator  the  voltage  generated  per  phase  is proportional to

a)  number of turns per coil

b)  flux per pole

c)  frequency of wave form 

d)  all of these.

Ans-(d)

2)In which single phase motor, the rotor has no teeth or winding ?

a)  Split phase motor

b)  Reluctance motor

c)  Hysteresis motor

d)  Universal motor. 

Ans-(c)

iii)  In a synchronous motor, damper winding is provided in order to

a)  stabilize rotor motion 

b)  suppress rotor oscillation

c)  develope necessary starting torque 

d)  both (b) & (d).

Ans-(d)

iv)  The  frequency  of  voltage  generated  by  an  alternator having 4 poles and rotating at 1800 r.p.m. is

a)  60 Hz  b)  7200 Hz

c)  120 Hz d)  450 Hz.

Ans-(a)

v)  The winding of a 4-pole alternator having 36 slots and a coil span of 1 to 8 is shor pitched by

a)  140˚  b)  80˚

c)  20˚  d)  40˚.

Ans-(d)

vi)  For parallel operation, a.c. poly-phase alternator must have the same

a)  speed  b)  voltage rating

c)  KVA rating  d)  excitation.

Ans-(b)

vii)  The power factor of an alternator is determined by

a)  speed  b)  load

c)  excitation d)  prime mover. 

Ans-(b)

viii)  At lagging load, armature reaction in an alternator is

a)  cross-magnetizing  b)  demanetizing

c)  non-effective  d)  magnetizing.

Ans-(b)

ix)  A 3-phase induction motor, while supplying a constant load, has the fuse of one line suddenly blown off. The motor will run as a single phase induction motor with line current nearly increased to 

a)√3times    b)  3 times

c)  5 times  d)  6 times.

Ans-(a)

x)  A capacitor start and run single phase Induction motor is basically a

a)  single phase induction motor 

b)  two-phase induction motor

c)  three-phase induction motor 

d)  single phase reluctance motor.

Ans-(a)

xi)  The direction of rotation of a Single phase induction motor can be reversed  by

a)  reversing the leads of main winding 

b)  reversing the leads of auxiliary winding

c)  reversing the supply leads 

d)  reversing the leads of either main or auxiliary winding. 

Ans-(b)


Electrical Machine-II

Question-2011

MCQ


1)A 230 V dc series motor is connected to a 230 V ac supply.

a) The motor will vibrate violently 

b) The motor will run with less efficiency and more sparking

c) The motor will not run 

d) The fuse will be blown.

Ans-(b)

ii) In a poly-phase A.C. machine "short-pitching" of coils leads to

a) high terminal voltage b) higher efficiency

c) higher power factor  d) better induced emf.

Ans-

iii) When the main winding of a 1-phase induction motor is connected to 220 V, 50 Hz source, it takes a current of 50 L – 60˚A at standstill. Neglecting stator leakage impedance and magnetizing current, the rotor circuit parameters r 2 and x 2 in ohms are respectively

a) 2, 3·464 b) 3·464, 2

c) 4, 6·928 d) 6·928, 4.

Ans-(a)

iv) When a 3-phase synchronous motor is  running at synchronous speed, the damper winding produces

a) damping torque 

b) eddy current torque

c) torque aiding the developed torque

d) no torque.

Ans-(d)

v) Number of slip-rings required  in  a  conventional synchronous machine is

a) 0 b) 1

c) 2 d) 3.

Ans-(c)

vi) Induction generator runs at

a) supersynchronous speed

b) sub-synchronous speed

c) synchronous speed

d) none of these.

Ans-(b)

vii) In  a  salient  pole synchronous machine, where X d = d-axis synchronous reactance, Xq = quadrature axis synchronous reactance,

a) Xq= Xd

b) Xq> Xd

c) Xq< Xd

d) Xq= 0.

Ans-(c)

viii) The backward rotor slip in a single-phase induction motor is equal to

a) 1 – s b) s

c) 2 – s d) s/2.

Ans-(c)

ix) A synchronous motor is operating on no load at unity p.f. If  the field  current is  increased,  the p.f. will become

a) leading and current will decrease 

b) lagging and current will increase

c) lagging and current will decrease

d) leading and current will increase.

Ans-(a)

x) It is desirable to eliminate 5th harmonic voltage from the phase voltage of an alternator. The coils should be short pitched by an electrical angle of

a) 30˚ b) 36˚

c) 18˚ d) none of these.

Ans-(b)

xi) In brushless dc motor we have

a) no mechanical commutator

b) no brushes

c) no arcing

d) all of these.

Ans-

xii) If the prime mover of the alternator supplying load to an infinite bus is suddenly shut down, then it will

a) stop

b) continue to run as an alternator

c) continue to run as a synchronous motor in the reverse direction

d) continue to run as a synchronous motor in the same direction.

Ans-(d)

👉Electrical Machine-II (2014,2015,2016,2017,2018) Previous Year paper Download 

Electrical Machine-II

Question-2014

MCQ

i)) A capacitor start and run single phase induction motor is basically a

a) single phase induction motor b) two phase induction motor

c) three phase induction motor d) single phase reluctance motor

Ans-A

2) The direction of rotation of a single phase induction motor can be reversed by

a) reversing the leads of main winding

b) reversing the leads of auxiliary winding

c) reversing the supply leads

d) reversing the leads of with main or auxiliary winding

Ans-B

3) Usually the starting torque available in various split phase induction motors are the following ascending order

a) capacitor split resistor-reactor split, resistor split

b) resistor split, resistor-reactor split, capacitor split

c) resistor-reactor split, resistor split, capacitor split

d) resistor split, capacitor split, resistor-reactor split

Ans-B

4) Which one of the statements is true regarding speed and power factor of a single phase ac series motor?

a) both increase with increase in load torque

b) both decrease with increase in load torque

c) the former increases and the latter decreases with increase in load torque

d) the former decreases and the latter increases with increase in load torque

Ans-B

5) A compensating winding in a single phase series motor

a) reduces reactance drop and improves commutation

b) reduces reactance only

c) reduces reactance drop but retards commutation

d) improves commutation only

Ans-D

6) In a synchronous generator operating at zero power factor lagging, the effect of armature reaction is

a) magnetizing

b) demagnetizing c) cross magnetizing

d) both magnetizing and cross magnetizing

Ans-A

7) zero power factor characteristic for Potier diagram can be obtained by loading the alternator using

a) lamp load b) synchronous motor

c) water load d) dc motor

Ans-A

8) The max mum possible speeds in rpm at which an alternator can be driven to generates at 60Hz and 50Hz are respectively

a)2000, 2400

c) 2400, 2000

b) 3000, 3600

d) 3600, 3000

Ans-D

9) The power factor of an alternator under short circuit conditions is almost near

a) zero leading b) zero lagging c) unity

d) zero leading or zero lagging depending upon the type of alternator

Ans-A

10) Potier reactance of an alternator is almost the same as

a) field winding resistance b) total armature reactance

c) leakage reactance of field winding d) armature leakage reactance

Ans-D

11) A three phase synchronous generator is operating at constant load while the excitation is adjusted to give unity pf current. If the excitation is now increased, the pf will

a) become leading b) become lagging

c) remain at unity d) become zero

Ans-B

12) A three phase synchronous motor is operating on no load at unity power factor If the field current is now increased, the power factor and armature current will

a) leading and the current will decrease

b) lagging and the current will increase

c) lagging and the current will decrease

d) leading and the current will increase

Ans-A


Makaut(WBUT) 5th sem Electrical Engineering Power System-I Previous Years Mcq Solved Paper

Power System-I 

QUESTION 2014

(Multiple Choice Type  Questions)

1) A string insultor has 4 units. The voltage across the bottom most unit is 30% of the total voltage Its string efficiency is

(a) 30 (b) 60%  (c) 75%  (d) 83.33%

Ans:-(d)

2) The capacitance between any two conductors of a 3-core cable with sheath earthed is 3 μF. The capacitance  per phase will be

(a) 1.5 μF (b) 6 μF (c) 1 μF (d) none of these

Ans-(d)

3) Grading ring is used to equalize the potential distribution across the units of the suspension insulator because it

(a) forms capacitances which will help to cancel the charging current from link pins

(b) forms capacitances with link pins to cancel the charging current from link pins

(c) increases the capacitances of lower insulator units

(d) decreases the capacitances of upper insulator units

Ans-(b)

4) The presence of ground causes the line capacitance to

(a) increase by about 12% (b) decrease by about 12%

(c) increase by about 0.2% (d) none of these

Ans-(c)

5) The current drawn by the line owing to corona loss is

(a) non-sinusoidal (b) sinusoidal (c) dc (d) square

Ans-(a)

6) In terms of constants A,B,C and D for short transmission lines, which of the following relation (s) is/are valid?

(a) A= D = 1 (b) C = 0 (c) B = Z (d) all of these

Ans-(a)

7) Constant power locus of a transmission line at a particular sending end and receiving end voltage is

(a) a straight line (b) a circle (c) a parabola (d) an ellipse

Ans-(a)

8) Bundle conductors are used to

(a) reduce inductance of the line (b) reduce both inductance and capacitance

(c) reduce corona loss  (d) reduce corona loss and line inductance 

Ans-(d)

9) The diameter of each strand is 'd'. then the diameter of n-1ayer stranded conductor will be

(a) (2n + 1 )d  (b) 3(n + 1 )d  (c) (2n - 1 )d   d)3(n-1)d

Ans-(a)

Power System-I

 QUESTION-2015

(Multiple Choice Type  Questions)

1)The size of conductor of modern EHV lines is obtained based on

(a)Voltage drop (b) Current density (c) Corona (d) Skin effect

Ans-(a)

2)As the load factor of a generating plant increases, the generation cost per KW generated

(a) decreases (b) increases (c) remains same (d) none of these

Ans-(a)

3)A synchronous compensator absorbs inductive reactive power. it is

(a) over excited (b) normally excited (c) under excited (d) none of these

Ans-(a)

4)Stringing chart is used in transmission lines for

(a) designing the tower

(b) calculating the sag in the conductor

(c) determining the distance between the conductor

(d) design of insulator string

 Ans-(b)

5)The surge impedance of a100 Km long underground cable is 500 ohm. The surge impedance of a 40 Km long cable of similar type is 

(a)20 ohm (b) 50 ohm (c)80 ohm (d) 125 ohm

Ans-(b)

6) The ratio or average demand  or energy and energy required according to installed capacity for power system is termed as

a) diversity factor b) load factor

c) plant capacity factor d) plant use factor

Ans-(c)

7) The quantity of raw materials used for generating a given quantity of power is the least in the case of 

a) thermal power plant b) hydral power plant

c) nuclcer power plant d) MHD

Ans-(c)

8) Th A,B,C,D constants of transmission line are expressed as follows

a) AD+ BC= 1 b) AD - BC=1 c) AD- BC= 0 d) AB + DC= 1

Ans-(b)

9) When the effective resistance of a conductor increases due to the presence of current carrying conductor nearby, then the effect is called

a) skin effect b) proxrm1ty effect c) Ferranti effect d) corona effect

Ans-(b)

10)At the time of transposition of three-phase line equivalent equilateral spacing between the conductors is

a)∛d1d2d3  b)√d1d2d3  c)d1d2d3  d)1/3 (d1d2d3)

Ans-(a)

11) A string of insulators has 4 insulators The voltage across the bottom unit is 30%  of total voltage.The string efficiency of insulator is

a) 30% b) 60% c) 75%  d) 83.33%

Ans-(d)

xii) What 1s the approximate efficiency of a normal thermal power plant?

a) 30 -40% b) 20 - 25% c) 40 -50% d) 60- 70%

Ans-(a)

Power System-I

QUESTION 2016


1) The presence of earth in case of overhead lines

a) increases the capacitance b) increases the inductance

c) decreases the capacitance d) decreases the inductance

Ans-(a)

2) Use of bundle conductors in EHV transm1ss1on system provides

a) increased one reactance b) decreased capacitance

c) reduced voltage grad ent d) increased corona loss

Ans-(c)

3) Transposition of transmission line is done to

a) reduce line loss b) reduce skin effect

c) balance line voltage drop d) reduce corona

Ans-(C)

4) The transmission efficiency of a line is

a) directly proportional to the load power factor

b) inversely proportional to the load power factor

c) does not depend on load power factor

d) proportional to the square of load power factor

Ans-(B)

5) For a stranded conductor, the ratio of GMR to actual radius is

a) equal to 1 b) greater than 1  c) equal to 0. 7788 d) less than 0. 7788

Ans-(d)

6) The electric stress in a cable is maximum at

a) centre of conductors b) interface of sheath and conductors c) lead sheath  d) armour

Ans-(c)

7) The A, B, C, D parameters for short transmission line with a series impedance z are

a) z, 0, 1, 1 b) 0, Z, 1, 1 c) 1, Z, 0, 1 d) 1, 1, Z, 0

Ans-(C)

8) Load factor is defined as the ratio of

a) average demand to plant capacity

b) average load to maximum demand

c) maximum demand to connected load

d) average load to connected load

Ans-(c)

9) Nuclear power plant is invariably used as a/an

a) peak load point b) base load point

c) stand by plant  d) emergency plant

Ans-(a)

10) The a.c. resistance of a conductor is greater than its d.c. value due to

a) skin effect b) proximity effect c) Ferranti effect d) both (a) & ( b)

Ans-(d)

11) 25% of the line of neutral voltage appears across the bottom-most unit in a string insulators with 5 identical discs The string efficiency is

a) 80% b) 75% c) 50% d) 25 %

Ans-(a)

12)By increasing the sag on the transmission line, the tension

a) increases  b) decrease c) not affected d) may increase or decrease

Ans-(b)


Power System-I

Question-2017 

1) The function of earth wire in a transmission line is to

a) prevent earth fault

b) provide a safety measure for any high flying objects

c) provide a shield to the phase conductors from direct lightning stroke

d) provide mechanical strength to the tower

Ans-(c)

2) The thickness of the layer of insulation on the conductor, in cables, depends upon

a) reactive power b) power factor

c) voltage d) current carrying capacity

Ans-(c)

3) Which of the following insulators is used in transmission lines at a river and road crossings

a) Pen type b) Suspension type c) Strain type d) Shackle type

Ans-(c)

4) Diversity factor is always

a) 1 b) 0 c) greater than 1 d)λ

Ans-(c)

5) A 3-phase, 4-wire system is commonly used for

a) primary distribution b) secondary distribution

c) primary transmission d) secondary transmission

Ans-(b)

6) Shunt compensation in a transmission line is resorted to

a) improve the stability

b) improve the voltage profile

c) reduce the fault level

d) as a substitute for synchronous phase modifier

Ans-(b)

7) Daily energy consumption of a plant 1s 30 units. Maximum demand is 2kW.Then the load 

Will be

a) 60% b) 50% c) 75% d) 62.5%

Ans-(d)

8) In a 3-core cable, th capacitane between two conductor is 3mF. will be the 

capacitance per phase?

a)1.5μF b)3μF c) 6μF d)12μF

Ans-(C)

9) String chart is useful for

a) f1nd1ng the sag in the conductor b) the design of insulation string 

c) the design of tower d) finding the distance between towers

Ans-(a)

10) The leakage resistance of a 5Okm long cable is 1megaohm For a 100 km long cable, it will be

a) 1 Mohm b) 0.66Mohm c) 2Mohm d) 0.5Mohm

Ans-(a)

11) The economic size of a conductor is determine by

a) Kelvin's law b) Kirchhofs law c) Faraday's law

Ans-(a)

12) The AC resistance of a conductor is greater than its DC value due to

a) Skin effect only b) Proximity effect only c) Ferranti effect only

Ans-(a)


QUESTION 2018

Group-A

(Multiple Choice Type Questions)

1. Choose the correct alternative for any ten of the following·

i) The function of steel wire in an ACSR conductor is to

a) compensate for skin effect b) take care of surges

c) reduce inductance d) provide additional mechanical strength

Ans-(d)

2) When 1s the Ferranti effect on long over head line

a) The line is lightly loaded  (b) The line is heavily loaded

c) The line is fully loaded   (d) The power factor is unity

Ans-(a)

3) The sag of a transmission line is least effected owing to?

a) weight of the conductor b) Current through the conductor

c) atmospheric temperature d) ice deposition on the conductor

Ans-(b)

4) Transposition of transmission lirie is done to

a) reduce hne loss b) reduce skin effect

c) balance hne voltage drop d) reduce corona

Ans-(c)

5) The surge impedance of a 400kV surge impedance will be 100km transmission line is 3000 For a 200km length the line

a)3000 b)1500 c) 6000 d) 4000

Ans-(a)

6) Bundle conductor are used to

a) reduce inductance of the line

b) reduce corona loss

c) reduce both inductance and capacitance 

d) reduce corona loss and line inductance

Ans-(d)

7) Corona occurs between two transm1ss1on conductors when they

a) have high potential difference b) are closely spaced

c) carry de power  d) both (a) and (b)

Ans-(d)

8) If the frequency of a transmission system 1s changed from 50Hz to 1 OOHz, the string efficiency

a) will increase b) will decrease  c) remain unchanged

d) may increase or decrease depending on the parameter

Ans-(c)

9) In a cable the sheath radius is R and conductor radius is r. As r changes from O.SR to 0.25 R to

maximum voltage gradient in the dielectric.

a) decrease by about 6% b) increase by about 6%

c) decrease by about 15% d) increase by about 15%

Ans-(b)

10) In thermal power plants. the pressure in the working fluid cycle is developed by

a) condenser b) superheater c) feed water pump d) turbine

Ans-(a)

11) In a stream power plant heat from the flue gases is recovered in

a) condenser b) chimney

c) economizer and air preheater d) desupeheater

Ans-(c)

12) Flat rate tariff can be charged on the basis of

a) connected load b) units consumed

c) maximum demand d) both (a) and (b)

Ans-(b)

13) Nuclear power plant is invariably used as a/an

a) Peak load plant b) Base load plant

c) Stand by plant d) Emergency plant

Ans-(a)





Friday, 5 March 2021

Makaut (WBUT) 7th Sem Electrical Engineering Computer Network 2018, 2017 Previous Year MCQ Solved Paper

electricalk4u.blogspot.com

COMPUTER NETWORK 2018 QUESTION PAPER 

(Multiple Choice Type Questions)

1)Repeaters function in the layer. 

a) data link  b) physical   c) network  d) transport 

Ans-(B) physical 

2)Communication channel is shared by all the machines on the network in 

a) multicast network  b) broadcast network  c) unicast network   d) None of these 

Ans-(A) broadcast network

3)RIP is 

a) Multicast Routing Protocol  b) Broadcast Routing Protocol

c) Unicast Routing Protocol     d) None of these 

Ans-(C) Unicast Routing Protocol

4) Which of the following is a valid host for the network 192.168.10.32/28?

a) 192.168.10.39     b) 192.168.10.49  

c) 192.168.10.14     d) 192.168.10.54 

Ans-(A)192.168.10.39

5) A is a device that forwards packets between networks by processing the routing infomation included in the packet. 

a) Bridge b) Firewall  c) Router  d) Switch 

Ans-(C)Router

6) User datagram protocol is called connectionless because 

a) all UDP packets are treated independently by transport layer 

b) it sends data as a stream of related packets

c) it is received in the same order as sent order 

d) None of these 

Ans-(A) all UDP packets are treated independently by transport layer

7) Which one of the following task is not done by data link layer? 

a) Framing   b) Error control   c) Flow control   d) Channel coding 

Ans-(D) Channel coding

8) Which address identifies a process on a host? 

a) Physical address   b) Logical address   c) Port address   d) Specific address 

Ans-(C) Port address

9) Transmissiondata rate decided by 

a) network layer   b) physical layer  c) data link layer  d) transport layer

Ans-(B) physical layer  

10)Which of the following is a form of DoS attack?

a) Vulnerability attack  b) Bandwidth flooding  c) Connection flooding  d) All of these 

Ans-(B) Bandwidth flooding

11) IPv6 does not use ________ type of address.

a) Broadcast  b) Multicast  c) Anycast  d) None of these 

Ans-(A) Broadcast

 

         COMPUTER NETWORK 2017 QUESTION PAPER

(Multiple Choice Type Questions)

1) WDM methodology is popularly used for pair cable 

a) twisted  b) coaxial cable  c) optical fiber d) wireless transmission 

Ans-(C) optical fiber

2) A network which is used for sharing data, software, and hardware among several users owning microcomputers is called 

a) WAN  b) LAN  c) MAN  d) VAN 

Ans-(B) LAN

3) Method of communication in which transmission takes place in  both directions, but only in one direction at a time is called 

a) simplex  b) Full-duplex  c) Four-wire circuit  d)Half-duplex 

Ans-(D) Half-duplex 

4) The topology with highest reliability is 

a) bus topology  b) star topology  c) ring topology  d) mesh topology 

Ans-(D) mesh topology 

5) Protocols are 

a) agreement on how communication components and DTEs are to communicate

b) logical communication channels used for transferring data 

c)physical communication channels used for transferring data 

d) None of these 

Ans-(A) Agreement on how communication components and DTEs are to communicate

6) For stop-and-wait flow control, for n  data packets sent, how many acknowledgments are needed? 

a)n  b) 2n  c) n-1  d)  n+1 

Ans-(A) n

7) Which of the following is not Network support Layer? 

a) Transport Layer 

c) Data Link Layer 

b) Network Layer 

d) Physical Layer 

Ans-(A) Transport Layer 

8) The amount of data that can be carried from one point to another in a given period of time is 

a) Scope  b) Bandwidth  c) Limitation  d) Capacity 

Ans-(B) Bandwidth

9) Which one of the following routine algorithms can be used for network layer design? 

a) Shortest path Algorithm 

c)Link State Routine 

b) Distance Vector Routine 

d) All of these 

Ans-(D) All of these 

10)ICMP is primarily used for  (Network Layer) 

a) Error diagnostic 

c) Forwarding 

b) Addressing 

d) None of these 

Ans-(A) Error Diagnostic

11) The duration of time it takes to send a message from one end of a network to the other and back is called.

a) Round trip time 

c) Circle trip time 

b) Full Duplex Time

d) Data Travelling time 

Ans-(A) Round trip time

12) What is the minimum size of a IP packet? 

a) 16 byte  b) 10 byte c) 20 byte    d) 32 byte 

Ans-(C) 20 byte


Thursday, 4 March 2021

Makaut(WBUT) Power System-III 7th Semester Electrical Engineering 2018 ,2017,2016 Question Paper

 Power System -III 

QUESTION 2018

[Multiple Choice Type Questions]

1)The impedance of a transmission line is z=3+j4, its conductance is given by 

a) 1/3  b) 3/5  c ) 3/25  d) 4/5 

2)In a transmission line the voltage and current are given by v=(10+ j5) and i =(6+j4). The circuit is 

a) Inductive  b) Capacitive  c) Resistive  d) It could be any of the above 

3) If the penalty factor of a plant is  unity, its incremental transmission loss is 

a) 1.0  b)-1.0  c) zero  d) None of these 

4)  If  X is the system reactance and R its resistance, the power transferred is maximum, when 

a)X = R   b) 2R  c)= √ 3R  d) X =2R 

5)The injection of VAR is required to 

a) compensate the line loss   b) get a good voltage profile

c) increase of voltage at the receiving   d) All of these 

6)For economic measure in power system, the generators at a power plant should operate at 

a) equal loads   b) minimum loads  c)load proportional to the rating  d) equal incremental cost 

7) A traveling wave 400x1x50 means crest value of 

a) 400V with rise time of 1/50 sec 

b) 400kV with rise time 1sec and fall time 50 sec 

c)  400kV with rise time 1μsec and fall time for 1/2 the crest value 50μsec 

d) 400mV with rise time 1μsec and fall time 50μsec 

8) An O.H. transmission line having surge impedance Z is terminated to an underground cable of surge impedance Z2. The reflection coefficient for the traveling wave at the junction of the line and cable is 

a)(Z1+Z2)/(Z1-Z2)   b) Z2/(Z1 +Z2) 

c)(Z2-Z1)/(Z1+Z2)  d)(Z1-Z2)/(Z1+Z2) 

9) The insulation strength of EHV lines is mainly governed by 

a) switching over voltage    b) lightning overvoltage

c)power frequency over voltage d) dynamic overvoltage 

10)The surge impedance of a 3-phase, 400KV transmission line is 400 Ohms. The surge impedance loading (S/L) is 

a) 400 MW  b) 100 MW  c) 1600 MVW  d) 200 MW 

11)  If  for  a  given alternator in  economic operation mode, the  incremental  cost is  given by (0.012P+8)  Rs/MWh, dPL/dp =  0.2  and  plant  λ=25,  then  the  power  generation  is  (PL =Transmission loss), 

a) 1000 MW  b) 1250 MW  c) 750 MWN  d) 1500 MW 

12) The impedance per phase of a  3-phase transmission line on a  base of 100 MVA, 100 kV is 2 P.u. The value of this impedance on a  base of 400 MVA and 400 kV would be 

a) 1.5 p.u.  b) 1.0 p.u.  c) 0.5 p.u.  d) 0.25 p.u. 

Makaut(WBUT) 7th Sem Electrical Engineering (Power System III) Previous Year and Chapter Wise MCQ ⚡

Makaut(WBUT) 7th Sem Electrical Engineering Previous Year Question and Chapter Wise MCQ

👉SUBJECT----
📗   ELECTRIC DRIVE (EE-701)
📕   UTILIZATION OF  ELECTRIC POWER (EE-702)
📘   POWER SYSTEM - III (EE-703)
📙    RENEWABLE & NON-CONVENTIONAL ENERGY (EE-704)
📗   COMPUTER NETWORK (EE-705)